Κυριακή

Κλασικά κουλουράκια βανίλιας


Προέλευση

Αγαπημένη γεύση που θυμίζει τη γιαγιά Αργυρώ. Τα φτάχναμε ως Πασχαλινά αλλά τα τιμούσαμε δεόντως και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου! Αν χρησιμοποιήσετε βούτυρο Κερκύρας θα μοσχομυρίσει το σπίτι!

Υλικά

650 γραμ. αλεύρι
150 γραμ. ζάχαρη
150 γραμμ βούτυρο ή μαργαρίνη
1,5 κουταλάκι ανθρακική αμμωνία
μισή κουταλιά γλυκού αλάτι
2 αυγά
βανίλια

Παρασκευή

Δουλεύουμε το βούτυρο σε ένα μπόλ με το χέρι μας μέχρι να γίνει σαν αλοιφή. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε αυτή τη φορά με τη σπάτουλα. Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, την αμμωνία, το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρις ότου δημιουργηθεί μια ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη που θα προκύψει είναι πολύ σφικτή, τη ραντίζουμε με λίγο νερό. Αν είναι πολύ μαλακή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.



Πλάθουμε τα κουλουράκια σε ό,τι σχέδιο μας αρέσει. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ασπράδι από ένα αυγό, το χτυπάμε και με ένα πινέλο το αλείφουμε πάνω στα κουλουράκια. Τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο μέχρις ότου να ροδοκοκκινήσουν.

Δουλεύουμε το βούτυρο σε ένα μπόλ με το χέρι μας μέχρι να γίνει σαν αλοιφή. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε αυτή τη φορά με τη σπάτουλα. Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, την αμμωνία, το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρις ότου δημιουργηθεί μια ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη που θα προκύψει είναι πολύ σφικτή, τη ραντίζουμε με λίγο νερό. Αν είναι πολύ μαλακή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.

Πλάθουμε τα κουλουράκια σε ό,τι σχέδιο μας αρέσει. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ασπράδι από ένα αυγό, το χτυπάμε και με ένα πινέλο το αλείφουμε πάνω στα κουλουράκια. Τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο μέχρις ότου να ροδοκοκκινήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: