Κυριακή

Παραδοσιακό τσουρέκι με γλυκάνισο


Προέλευση

Αυτή είναι η συνταγή που προτιμούσε η γιαγιά Αργυρώ, η οποία δεν χρησιμοποιούσε μαχλέπι ή μαστίχα για να αρωματίσει τα τσουρέκια της αλλά γλυκάνισο.

Υλικά

1 και ένα τέταρτο του κιλού αλεύρι
6+1 αυγά
1,5 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη*
1,5 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
4 κουτ. σούπας μαγιά μπύρας**
ξύσμα φλούδας λεμονιού ή πορτοκαλιού
2 κουτ. γλυκάνισο σε βρασμένο νερό

Παραλλαγές: 


* Σε αυτήν την παλιομοδίτικη συνταγή, η γιαγιά μου μερικές φορές χρησιμοποιούσε φυτίνη αντί βουτύρου
** Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε δύο φακελάκια ξηρής μαγιάς

Παρασκευή

Βάζουμε μια χούφτα από το αλεύρι σε ένα βαθύ μπολ και και ρίχνουμε το χλιαρό γάλα μέσα στο οποίο έχουμε λιώσει τη μαγιά. Όταν σχημασθεί το κουρκούτι, τοποθετούμε το μπολ  και το αφήνουμε σε ένα μέρος ζεστό.

Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά ως εξής:

Βάζουμε το γλυκάνισο σε ένα μπρίκι με λίγο νερό και το βάζουμε στη φωτιά για να πάρει 2-3 βράσεις. Βάζουμε το βούτυρο ή την μαργαρίνη να λιώσει.  

Βάζουμε το αλεύρι που έχει περισσέψει σε ένα βαθύ μπολ ή λεκάνη και κάνουμε έναν λάκκο στη μέση. Ρίχνουμε τα 6 αυγά, το αλάτι, το νερό από το γλυκάνισο, το κουρκούτι που φτιάξαμε προηγουμένως και το βούτυρο.

Ανακατεύουμε πρώτα τα υλικά που είναι μέσα στον λάκκο και στη συνέχεια αρχίζουμε να πλάθουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι που είναι στα τοιχώματα του μπολ, μέχρις ότου ενωθούν όλα τα υλικά σε ένα μείγμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για περίπου ένα τέταρτο, προσθέτοντας αν χρειάζεται νερό ή γάλα. Σκοπός μας είναι να γίνει μια ζύμη ελαστική και όχι σφιχτή, στην οποία - όταν είναι έτοιμη - δίνουμε σχήμα μπάλας και την αφήνουμε μέσα στο μπολ, σκεπασμένη με μια πετσέτα σε μέρος ζεστό για να φουσκώσει.

Όταν η ζύμη διπλασιαστεί, τη ζυμώνουμε και πάλι για λίγα λεπτά και πλάθουμε τα τσουρέκια με όποιον τρόπο επιθυμούμε. Ο πλέον συνηθισμένος τρόπος είναι οι πλεξούδες: 

Πλάθουμε τρία κομμάτια μήκους περίπου 18 εκατοστών (μια πιθαμή, όπως έλεγαν παλιά). Τα τοποθετούμε παράλληλα και τα πλέκουμε όπως τις πλεξούδες των μαλλιών. Όταν τελειώσουμε το πλέξιμο, ενώνουμε τα τρία κομμάτια στις δύο άκρες και τα ζουλούμε για να κολλήσουν και να ενωθούν.

Τα αφήνουμε ξανά σε ζεστό μέρος για να φουσκώσουν. Το πόσο γρήγορα θα ανεβούν εξαρτάται από τη θερμότητα του χώρου στον οποίο τα έχουμε τοποθετήσει. Μπορεί να χρειαστεί από μία έως πέντε ώρες. 

Είναι σύνηθες να βάζουμε τα άψητα τσουρέκια μέσα σε ένα σβηστό φούρνο παρέα με ένα σκεύος που περιέχει βραστό νερό προκειμένου να επισπεύσουμε τη διαδικασία. Όταν το νερό κρυώσει, ξαναγεμίζουμε το σκεύος με βραστό νερό για να διατηρηθεί ο χώρος ζεστός και να συνεχιστεί η διαδικασία του φουσκώματος. Έχουμε βέβαια πάντα την επιλογή να αφήσουμε τα τσουρέκια να «ανεβούν» από μόνα τους χωρίς τη δική μας βοήθεια.

Όταν θα έχουν πάρει το επιθυμητό ύψος, τότε τα «αυγουλώνουμε». Πώς γίνεται αυτό: σε ένα μπολ ρίχνουμε ένα αυγό, μια κουταλιά γλυκού ζάχαρη και δύο κουταλιές νερό. Τα αναμειγνύουμε και βουτάμε σε μείγμα ένα πινέλο. Με αυτό αλείφουμε τα τσουρέκια. Αν θέλουμε, ρίχνουμε από πάνω λίγα αμύγδαλα χοντροκομμένα ή ζάχαρη. 

Τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (180-200 βαθμούς, αναλόγως τον φούρνο) μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, περίπου ένα μισάωρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: